/ NOVOSTI / Radnici Samsunga masovno obolijevali od teških bolesti

Radnici Samsunga masovno obolijevali od teških bolesti

Andrijana Tomic on 19/08/2016 - 8:38 am in NOVOSTI, Uncategorized
Rate this post

“Samsung mi je jednom ponudio milijardu vona (864.000 dolara) tražeći da ćutim. Ideja je bila da negiram da je njena bolest povezana s radom i da me ostave bez bilo kakve mogućnosti da se borim”

Južnokorejske vlasti dozvoljavale su kompaniji Samsung elektroniks da svojim bolesnim radnicima i njihovim porodicama ne da ključne informacije o hemikalijama kojima su bili izloženi u njenim fabrikama za proizvodnju kompjuterskih čipova i ekrana, pokazala je istraga agencije Asošiejted pres.

Grupa za bezbjednost radnika dokumentovala je više od 200 slučajeva ozbiljnih bolesti, uključujući leukemiju, lupus, limfom i multiplu sklerozu, među radnicima koji su pravili poluprovodnike i El-Ce-De (LCD) ekrane. Umrlo je 76 ljudi, uglavnom u 20-im i 30-im godinama.

Samsung, vodeći svjetski proizvođač računarskih čipova i smartfona i najveća kompanija u Južnoj Koreji, zapošljava oko 100.000 radnika.

Za zaposlene je veoma teško da od južnokorejske vlade dobiju nadoknadu ako se razbole na poslu, a bez detaljnijih informacija o izloženosti otrovima na radnom mjestu, to je skoro nemoguće, navodi AP, prenoseći svjedočenja oboljelih radnika i njihovih porodica.

Prema riječima 43-godišnje bivše radnice Park Min Suk, oboljele od raka dojke, Samsung je sa sela dovodio djecu da rade “koristeći ih kao da su čaše za jednokratnu upotrebu”.

Hvang Sang Gi, otac radnice koja je u 23. godini umrla od leukemije, osnovao je pokret koji traži nezavisne inspekcije u fabrikama Samsunga.

“Samsung mi je jednom ponudio milijardu vona (864.000 dolara) tražeći da ćutim. Ideja je bila da negiram da je njena bolest povezana s radom i da me ostave bez bilo kakve mogućnosti da se borim”, rekao je Hvang.

Samohrana majka tinejdžerke Park Von He uspjela je da dobije kompenzaciju od vlade koju je tražila da bi, kako kaže, obezbjedila bolji život za svoje dijete.

Song Bok Ja, majka bivše radnice Samsunga koja je umrla od leukemije u 35. godini, kaže da nije pravedno što neki dobiju naknadu, a neki ne. Njenoj ćerki bolest je dijagnostifikovana malo više od 10 godina pošto je otišla iz kompanije, dok se nadoknada plaća do 10 godina.

“Nikada nije bilo nikakve obuke u fabrici o vrstama hemikalija koje mogu da budu loše kako bismo bili oprezniji”, izjavila je 36-godišnja Ki Mi Seon, bivša radnica koja je izgubila vid zbog multiple skleroze.

CDM

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *