/ SVET / Radnik kao potrošna roba: Mobing oterao u smrt 60 ljudi!

Radnik kao potrošna roba: Mobing oterao u smrt 60 ljudi!

Andrijana Tomic on 15/12/2016 - 9:53 am in SVET
Rate this post

Prošlog četvrtka ni u jedno poštansko sanduče u Francuskoj nisu spuštena pisma – 224.000 radnika francuskog PTT-a stupilo je u štrajk. Kada se pročita obrazloženje sindikata jasno je da je ključni razlog obustave rada zapravo mobing, moralno ucenjivanje i pritisak na zaposlene kako bi im se život učinio nepodnošljiv i kako bi sami napustili posao, što bi, po računima koji su se pokazali pogrešnim, uvećalo rentabilnost preduzeća.

Kada je francuski PTT privatizovan pre deset godina, mobing je zapravo postao sinonim za “moderno poslovanje” ili kako se to zove “moderni menadžment”. Tada je razdvojena Pošta od Telekoma i ne zna se gde je gore. Kada je reč o poštarima masovno su otpušteni, plate su im smanjene, a jedan radi posao za troje. Padajući od posla poštari ne stižu da urade sve kako bi trebalo, pisma stižu u pogrešne poštanske sandučiće, preporučena pošta se ne donosi već građani dobiju ceduljicu da ih potraže na pošti. Bolovanja su česta. Samoubistva takođe.

Tačno pre 10 godina nova uprava privatizovanog francuskog Telekoma najavila je otpuštanje 22.000 zaposlenih. U skladu sa modernim menadžmentom, postupno, ali sigurno uslovi rada su se pogoršavali. Sva sredstva su bila dobra da bi se zaposleni slomili, a naročito “mobing” podignut na nivo “ekonomske nauke”.

“Prebacivane su žene, koje imaju decu, da raspoređuju poštu u mestima udaljenim i po dva sata vožnje od mesta gde stanuju, ljudi su namerno prebacivani na niža mesta od onih koja su zauzimali”, pričaju sindikalci PTT-a.

“Osim toga kada se neka pošta zatvara, tamošnje radnike danima niko ne kontaktira, ostaju bez stolica, stolova … Sve kako bi ih demoralisali”, kažu radnici.

Od 2006. do 2009. samoubistvo je izvršilo 60 zaposlenih. Dobro ste pročitali – slovima šezdeset! Na kraju 2009. godine šok je izazvala izjava generalnog direktora Didijea Lombara koji je na pitanje da prokomentariše seriju samoubistava zaposlenih u PTT doslovno dogovorio : “Ne znam, to je izgleda neka zaraza zavladala.”

Sindikati su podneli prijavu protiv Lombara i njegovih saradnika zbog “brutalnog ponašanja prema zaposlenima”. Konačno, letos je istražni sudija preporučio podizanje otpužnice protiv direktora Lombara i šestorice njegovih saradnika zbog “moralnog mobinga i saučestvovanja u mobingu”. Na desetine porodica, onih koji su sebi oduzeli život, mogle bi da traže obeštećenje ukoliko Lombar i njegova ekipa izgube proces. Na stotine obolelih radnika mogle bi takođe da traže obeštećenje. Ekonomski rezultati strategije mobinga su takođe loši. Telekom je na primer od 2008. do 2010. izgubio čak 40 odsto vrednosti na berzi. Direktor je zato tada smenjen, ali ne zbog mobinga – koji u nešto blažoj varijanti ostaje metoda “menadžmenta”.

 

 

 

 Izvor: http://vesti-online.com/

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *