/ NOVOSTI / Rekovac: U vodi amonijak

Rekovac: U vodi amonijak

ubzrs on 07/03/2013 - 10:41 am in NOVOSTI, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

[dropcap]R[/dropcap]ekovac – Zbog fizičko hemijske nesipravnosti vode iz mesnog vodovoda meštani Rekovaca i susedno mesto Lomnica piju vodu iz cisterni.

“Juče oko 16 sati postavili smo jednu cisternu od 9.000 litara vode, koje smo dobili od Vatrogasno spasilačkog bataljona iz Jagodine, a jutros još sest od po 1.000 litara, a pripremamo još dve istog kapaciteta”, rekao je Tanjugu član Opštinskog štaba za vanredne situacije Rekovca Vesko Žunić koji je i direktor Javnog komunalnog preduzeća “Mermer” iz Rekovca.

To je sasvim dovoljno za mesto od oko 1. 500 stanovnika, ocenio je on i napomenuo da je iz juče postvaljene cisterne potrošeno svega oko 300 litara vode.

Danas očekujemo nove analize i “očekujemo da budu ispravne, a u slučaju i da ne budu spremni smo da obezbedimo dovoljno vode za piće za Rekovac i Lomnicu”, istakao je Žunić.

Zabranu upotrebe vode iz mesnog vodovoda u Rekovcu donela je Sanitarna inspekcija Ministarstva zadravlja na osnovu analize vode Zavoza za javno zdravlje iz Ćuprije, koje su pokazala “da su u vodi povećane vrednosti amonijaka i nitrita”.

Žunić pretpostavlja da su uzrok povećanih vrednosti amnoijaka i nitrita, oštećene instalacije primarnog vodovoda, koji je star oko 30 godina.

“Vodovod prolazi kroz njive koje se obrađuju, ljudi bacaju veštačka đubriva, a ovih dana bilo je obilnih kiša i topljenja snega, i pretpostavljamo da je zbog toga došlo do povećanih vrednosti amonijaka i nitrita iako to nisu vrednosti koje bi otrovale vodu”, rekao je Žunić.

Izvor: Tanjug

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *