/ NOVOSTI / Robotska invazija na poslove kreće za pet godina

Robotska invazija na poslove kreće za pet godina

ubzrs on 15/09/2016 - 1:22 pm in NOVOSTI, ZANIMLJIVOSTI
Rate this post

Istraživačka kuća Forester objavila je studiju prema kojoj bi 2021. godine u SAD zbog robota bez posla moglo da ostane 6% radnika.

Predviđanja o tome kako će i u kolikoj meri razvoj robotike i veštačke inteligencije uticati na nivo globalne (ne) zaposlenosti, pa i privrede, odnosno ekonomije uopšteno stalno su meta brojnih istraživanja i rasprava.

Dok su jedni uvereni kako će nas pogoditi “kolonizacija od strane robota” ukoliko stvari ne počnemo ozbiljno da kontrolišemo, drugi su skloniji umerenim teorijama prema kojima se neće dogoditi ništa strašno niti zabrinjavajuće. Odgovor će, kao i uvek, dati vreme, ali u poslednje vreme su se opet pojavila nešto “crnija” predviđanja i to od strane ozbiljnih firmi koje se bave, između ostalog, analizom tržišta na svetskom nivou.

Jedna od takvih je i Forester Research koji u svom novom izveštaju nudi podatak prema kojem će 6% radnih mesta biti “osvojeno” od strane veštačke inteligencije do 2021 godine. Prvenstveno se to odnosu na radna mesta u divovima kao što su Fejsbuk, Gugl, Amazon, Epl i ostali predvodnici tehnološkog razvoja i modernih trendova. U naslovu “The Rise Of Intelligent Agents” Forrester Research predviđa kako će veštačka inteligencija prvenstveno zauzeti sektor koji se bazira na relaciji kompanija-potrošač, pa će tako korisnička podrška biti prva na udaru … Hoće li sve biti baš tako, niko se sigurnošću ne može da tvrd, iako je činjenica da će veštačka inteligencija u sve većoj meri postati deo naše svakodnevice. Zapravo, ona to već jeste …

Izvor: B92

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *