/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Samo čudo može da spasi svet od katastrofe

Samo čudo može da spasi svet od katastrofe

Andrijana Tomic on 18/05/2015 - 8:56 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Ekolozi upozoravaju da će globalni rast temperature od četiri stepena Celzijusa do 2100. godine dovesti do porasta nivoa mora između 52 i 98 centimetara i nestanka obalskih područja koja poznajemo danas. U tom slučaju, izumreće mnoge životinjske i biljne vrste, a teško će biti pogođena i poljoprivreda.

Rast temperature neće biti ravnomeran. Prema sadašnjim predviđanjima,  prosečni globalni rast od četiri stepena značio bi rast od deset stepeni Celzijusa na Arktiku i u zapadnoj i južnoj Africi.

Nedavno smCERN-debunks-climate-change-700x350o prešli dozvoljeni nivo ugljen-dioksida u atmosferi, a to znači podizanje prosečne temperature u svetu za 3,2 do 5,4 stepena – upozorava predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Podizanje temperature dovešće do ekstremnih toplih talasa, smanjivanja svetskih zaliha hrane, narušavanja biosfere i podizanja nivoa mora koje može ugroziti mnoge živote, navode stručnjaci.

“Voks” piše da je zagrevnje Zemlje otišlo toliko daleko da “samo čudo može da zaustavi katastrofu koja se sprema čovečanstvu”. Oliver Geden, analitičar na nemačkom Institutu za međunarodna i bezbednosna pitanja, za ovakvu situaciju okrivljuje političare.

– Oni žele samo dobre vesti. Političari žele da čuju da je moguće postići cilj od maksimalno dva dodatna stepena zagrevanja i da je to ostvarivo bez agresivnog smanjivanja zagađenja u bliskoj budućnosti – napominje Geden.

 

Izvor: http://www.vesti-online.com/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *