/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Sedam miliona evra za prečišćavanje voda

Sedam miliona evra za prečišćavanje voda

Andrijana Tomic on 24/10/2016 - 9:14 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji doprineće zaštiti životne sredine, stvaranju boljih uslova za život i turizam, ali i na zapošljavanje u opštini

Projekat gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Raškoj, koji uključuje i postavljanje kolektora, kao i delimičnu rekonstrukciju postojećeg kanalizacionog sistema i cevovoda sirove vode, vredan je preko sedam miliona evra, a sredstva je obezbedila EU.

Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji u ovom trenutku, koji se finansira iz IPA II fonda. Vlada Srbije i opština Raška izdvojiće po 300.000 evra, ističe za Danas Ignjat Rakitić, predsednik Opštine Raška.

Kako ističe Rakitić, gradnja sistema za prikupljanje i preradu otpadnih voda direktno će uticati na zaštitu životne sredine, podizanje ekoloških standarda, stvaranje boljih uslova za život, ali i na zapošljavanje. Pored žitelja opštine Raška, korist od postrojenja imaće i stanovnici Kraljeva i drugih naseljenih mesta u slivu Zapadne Morave.

– Zahvalan sam delegaciji EU u Beogradu koja nas je tokom priprema za pristupanje realizaciji projekta podržavala i u kojoj smo uvek imali pouzdanog partnera. Zahvalnost dugujemo i Vladi Srbije i resornim ministarstvima sa kojima smo sarađivali na pripremi dokumentacije – ističe predsednik opštine Raška.

Sedam miliona evra za prečišćavanje voda

Postrojenje će se nalaziti u selu Rvati. Sam proces će obuhvatati mehaničko prečišćavanje otpadnih voda, biološki tretman i obradu mulja. U sklopu projekta biće obnovljena i postojeća infrastruktura, što podrazumeva gradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže i cevovoda sirove vode.
– Sistem za prikupljanje i preradu otpadnih voda od neprocenjive je važnosti za zaštitu životne sredine, a ulaganje u komunalnu infrastrukturu naša je obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama. Mi ćemo obezbediti i sredstva za izgradnju mosta u Rvatima, koji će ovo naselje povezati sa magistralnim putem Kraljevo – Raška, kao i za revitalizaciju putne infrastrukture – dodaje Rakitić.

Inače, već desetak godina Opština je uključena u sprovođenje projekata koje finansira EU – Pro, EU progres i Evropski progres. Ovde su EU i Vlada Švajcarske podržale sprovođenje preko 50 projekata sa više od 1,3 miliona evra. Na pitanje kako se ponašaju javna preduzeća i ustanove koje je osnovala opština, kada su u pitanju aktivnosti na pripremi i izradi dokumentacije za druge projekte i postoji li saradnja sa njima na ovim poslovima Rakitić napominje da je ona naročito intenzivirana između Direkcije za urbanizam i kancelarije za LER, ali i drugih ustanova sa organima lokalne uprave u sferi socijalne zaštite, obrazovanja i kulture.

– Centar za socijalni rad i opština Raška su uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja realizovali mnoge projekte, između ostalih i “Stari nisu sami” kroz koji su angažovane osobe za pomoć u kući starijim licima. Škole su od Ministarstva prosvete, ali i od stranih donatora dobile sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju objekata, Centar za kulturu je od Ministarstva kulture dobio novac za Muzički festival “Dan zauvek”… Svi su shvatili da ne mogu da se oslone samo na lokalni budžet i da od njihove agilnosti zavisi mnogo da li će neka ideja biti realizovana – napominje čelnik Opštine Raška.

Praksa je pokazala da je veoma bitno da se uvažava mišljenje stručne javnosti i da se u timovima koji su zaduženi za projekte, pored predstavnika lokalne samouprave, nalaze ljudi iz struke. Kako naglašava Rakitić, javna rasprava prethodi donošenju budžeta, usvajanju planskih dokumenata, usvajanju razvojnih programa. Sve to je, kako navodi, deo složenog procesa demokratizacije društva i u narednom periodu građani će uzimati veće učešće na javnim raspravama i pokretati inicijative.

 

 

 

Izvor:http://www.danas.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *