/ Uncategorized / Sindikat “Nezavisnost” zahteva da se ispita ko je samostalnom sindikatu Fijata uplatio 250.000 evra

Sindikat “Nezavisnost” zahteva da se ispita ko je samostalnom sindikatu Fijata uplatio 250.000 evra

Andrijana Tomic on 15/09/2017 - 6:13 am in Uncategorized
Rate this post

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” danas je zatražio od državnih organa da ispitaju dešavanja u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA), pre svega ko je Samostalnom sindikatu u toj kompaniji uplatio oko 250.000 evra.

U saopštenju, taj sindikat navodi da čelnici Samostalnog sindikata u FCA “novac u torbama nose kroz fabričke hale i isplaćuju radnicima kao naknadu za dane provedene u štrajku”.

 Zaposleni u FCA stupili su u štrajk 27. juna sa zahtevom da im se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Poslodavac nije želeo da pregovara sa štrajkačima dok ne nastave proizvodnju, a štrajk je prekinut 18. jula uz posredovanje premijerke Ane Brnabić.
Image result for FCA SERVICES

Sporazum između poslovodstva kompanije i predstavnika sindikata potpisan je u Vladi Srbije 25. jula. Tim dokumentom je predviđeno povećanje zarada i potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se radnici obavezati da neće štrajkovati u naredne tri godine.

Sindikat “Nezavisnost” je, kako je istaknuto u saopštenju, predlagao da u tekst sporazuma o prestanku štrajka, koji je “ostao tajna za radnike fabrike i za građSindiane Srbije”, uđe klauzula po kojoj bi se poslodavac obavezao da radnicima isplati naknadu za dane provedene u štrajku, jer je “kršenjem zakona i odbijanjem da stupi u pregovore, poslodavac najviše doprineo da štrajk u FCA traje 16 dana”.

Isplata keša radnicima

– Umesto toga, Samostalni sindikat u fabrici već dva dana menja objašnjenje i obmanjuje radnike FCA, sindikalni pokret u Srbiji i građane Srbije o tome iz kojih izvora i od koga su mu uplaćena ogromna sredstva u iznosu od 250.000 evra i ko je čelniku Samostalnog sindikata Zoranu Markoviću dao za pravo da grubo krši poreske i sve druge zakone ove zemlje, tako što nosi u torbama keš novac i isplaćuje ih radnicima za vreme rada – naveo je Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost”.

Taj sindikata od premijerke traži da “odmah pokrene intervenciju državnih organa, sa zadatkom da ispitaju ko je i na koji način izvršio uplatu sredstava Samostalnom sindikatu u FCA, da pokrenu krivični postupak za protivzakonito raspolaganje novčanim sredstvima i za kršenje poreske politike Srbije, o čemu javnost treba da bude obaveštena.

– Tražimo i zakazivanje vanredne sednica Odbora za utvrđivanje reprezentivnosti sindikata i poslodavačkih udruženja, kako bi se zbog kršenja Zakona o radu donela odluka o ukidanju reprezentivnosti Samostalnom sindikatu u fabrici FCA Srbija – navodi se u saopštenju sindikata “Nezavisnost”.

 

Izvor: www.blic.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *