/ NOVOSTI / Slovačka širom otvorila vrata za radnike iz Srbije

Slovačka širom otvorila vrata za radnike iz Srbije

Andrijana Tomic on 05/09/2016 - 12:39 pm in NOVOSTI
Rate this post

Slovačka, kao svetski lider u proizvodnji automobila po glavi stanovnika, beleži nedostatak radne snage. Slovaci fleksibilnu i kvalifikovanu radnu snagu smatraju jednom od svojih najvećih prednosti pa je prosek plata u auto-industriji za oko 300 evra veći od prosečne zarade, koja je 880 evra. Ta država procenjuje da će joj u naredne tri godine zbog razvoja auto-industrije trebati 14.000 radnika i kao jedno od rešenja vidi „uvoz” radnika, a pogotovo je zainteresovana za naše državljane.

Međutim, i drugi poslodavci u Slovačkoj veoma cene i rado zapošljavaju radnike iz Srbije. DOO „Largo plus Srbi
ja”, konsultantska kuća sa sedištem u Bačkom Petrovcu, koja je osnovana prošle godine, obezbeđuje zaposlenje u Slovačkoj mnogim našim državljanima. Ona za slovačke poslodavce obezbeđuje selektovanu radnu snagu u skladu s potrebama pa se zbog toga u njenoj databazi nalazi više od 10.000 radnih biografija različitih profila naših radnika.

Najviše naših radnika u Slovačkoj radi u elektro i TV industriji, u turističkim kompleksima, prehrambenoj i auto-industriji – kaže za „Dnevnik” koordinatorka u „Largo plusu” Ljubica Nikolić, dodajući da sarađuju s više od 100 poslodavaca, za koje su obezbedili više od 8.000 radnika. – Zadovoljstvo zaposlenih je naš prioritet. Zaposleni imaju svog koordinatora, tako da poslodavac nema toliko posla i brige oko naših radnika. Naš cilj je da se izgradi dugoročna saradnja s našim radnicima, ali i klijentima u Slovačkoj. Želimo da budemo prvi izbor u popunjavanju upražnjenih radnih mesta. Zadovoljni radnici doprinose efikasnijem radu na poslu, a samim tim i boljim rezultatima poslodavca. Briga o radnicima je naš posao, kao što je to i stavka oko isplate zarada, obračuna doprinosa, evidencija radnih sati, prevoz i ishrana. Dokaz da to dobro radimo je i činjenica da se naši radnici vraćaju u Slovačku na rad. Često se vraćaju i kod istog poslodavca jer su se pokazali kao dobri i vredni radnici, a koliko će ostatiti u Slovačkoj zavisi od potrebe našeg slovačkog klijenta.

Резултат слика за technology

Ta firma obezbeđuje u Slovačkoj posao za radnike sa srpskim, crnogorskim i pasošem BiH, a prima i prijave s EU pasošima. Fabrike u kojima se naši radnici zapošljavaju su „Samsung”, „Jas Plastik”, SHC, „Mahle”, „Foxkon”, „Fekolini” i druge. Smeštajni kapaciteti nalaze se u slovačkim gradovima Galanti, Trnavi, Nitri, Sencu, Serdi, Diakovcima, Šintavi i Šopornji. Poslovi koje naši radnici rade su manuelnog karaktera i brzo se nauče, nisu teški i većinom se rade u stojećem položaju. U Agenciji napominju da svako može da radi jer nije potrebna posebna stručna sprema, ali je važno proći obuku. Napominju da, ukoliko radnik ne prođe obuku i probni rad u jednoj fabrici, koordinatori pokušavaju da ga prebace u drugu ako u njoj ima slobodnih radnih mesta.

Da bi se otišlo na posao u Slovačku, radnici moraju imati između 18 i 50 godina, mada se primaju i prijave onih s 55, ali je njima malo teže da se prilagode i da dobiju posao. Prevoz u Slovačku je besplatan, a putuje se autobusima agencije. Smeštaj u Slovačkoj je takođe besplatan ukoliko radnik odradi ceo ugovor na koji je posao dogovoren. Sobe u smeštaju su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne s toaletom i kupatilom. Ukoliko radnik koji je preko agencije dobio posao u Slovačkoj ne ispuni ugovor i ranije napusti radno mesto, smeštaj će mu biti naplaćen. Isto će se dogoditi i ukoliko dobije otkaz. Bez prekida, radnik s našim pasošem u Slovačkoj može ostati najduže tri meseca.

Satnica je 2,2 evra
Satnica za poslove u Slovačkoj je 2,2 evra. Prvu akontaciju radnici dobijaju nakon deset odrađenih dana. Fabrike mogu odrediti i veću satnicu, a na radnicima je izračunaju koliko sati dnevno mogu da rade. Kada se satnica pomnoži sa satima i danima, plata na kraju meseca može biti između 500 i 650 evra, što zavisi od poslodavca, firme i posla koji se radi. Postoji mogućnost da poslodavci, ali i sama agencija, vrednim radnicima na kraju meseca daju bonus od 30 do 50 evra.

 

Izvor: http://www.dnevnik.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *