/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Srbija dobija Zeleni fond, finansiraće se od zagađivača

Srbija dobija Zeleni fond, finansiraće se od zagađivača

ubzrs on 03/10/2016 - 9:51 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Srbija će od Nove godine dobiti Zeleni fond iz kog će se finansirati projekti iz zaštite životne sredine.

Blic” navodi da će tako nakon pet godina od gašenja Fonda za zaštitu životne sredine biti formiran novi, pod drugim imenom, ali i drugačijim načinom finansiranja.

Za razliku od prethodnog, ovaj će biti budžetski i centralizovan i najvećim delom će se finansirati od para zagađivača. To je uslov EU za otvaranje poglavlja 27, ali i obaveza proistekla iz izmenjenog Zakona o zaštiti životne sredine.

Sve organizacione pripreme za finansiranje ovog fonda su pri kraju u Ministarstvu poljoprivrede, koje će imati ingerencije nad njegovim radom, a institucionalno uobličavanje biće završeno sa usvajanjem zakona o budžetu. Novi Zeleni fond biće pod striktnom ingerencijom države kako se ne bi ponovila iskustva iz vremena pre 2012. godine.

“Tada se zeleni novac u lokalnim samoupravama trošio na sve, a najmanje na projekte za zaštitu životnu sredinu. Cilj je da se ubuduće nijedan dinar ne potroši za druge namene. Ono što je jasno to je da će novac u fond ubacivati zagađivači, koji će finansirati projekte iz zaštite životne sredine”, navodi “Blic”.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da će biti formiran ovaj fond.

“Tačno je da od Nove godine počinje da funkcioniše Zeleni fond. To je uslov za otvaranje poglavlja 27. Znatan deo novca obezbediće zagađivači”, potvrdio je ministar.

Fond za zaštitu životne sredine je osnovan 2009. godine, a ukinut je zbog zloupotreba, netransparentnog i lošeg poslovanja 2012. godine. Tokom rada fonda nije realizovano više od 2.200 potpisanih ugovora i na taj način se stvorio dug od pet i po milijardi dinara.

Autor: Blic

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *