/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Strani stručnjaci budno prate istraživanja naše naučnice: Ona nudi rešenje koje može da spasi svet

Strani stručnjaci budno prate istraživanja naše naučnice: Ona nudi rešenje koje može da spasi svet

ubzrs on 26/08/2016 - 11:13 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Docentkinja Jelena Molnar Jazić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine novosadskog Prirodno–matematičkog fakulteta dobitnica je prestižene nagrade koju dodeljuje austrijsko Federalno ministarstvo za nauku, istraživanja i ekonomiju.

Njo je pripala takozvana Dunavska nagrada za mlade istraživače za izuzetne rezultate u naučnom radu.

Kao predstavnica Srbije, Molnar Jazić je svojim pregalačkim radom na polju zaštite životne sredine i istraživanja kvaliteta voda za piće osvojila ovu nagradu u izuzetno jakoj konkurenciji, jer se ona dodeljuje po jednom kandidatu iz svake od 14 država članica Strategije Evropske unije za Dunavski region.

Zabrinutst za budućnost pijaće vode

Njeni naučni radovi vezani za prisustvo organskih materija u izvorištima vode nisu promakli budnom oku evropske stručne javnosti koja je izuzetno zabrinuta za budućnost pijaće vode, a samim tim sveukupno i zaštitom životne sredine.

– Upravo uklanjanje nepoželjnih prirodnih organskih materija jedno je od okosnica mog trenutnog interesovanja i to je problem koji je zaokupio, kako zemlje Dunavskog regiona, tako i Evropu, ali i ceo svet – objašnjava nam Jelena uz napomenu da velike poteškoće kod njihovog uklanjanja stvara njihova specifičnost od lokaliteta do lokaliteta, te se ne može pronaći jedinstveno rešenje tog problema.

Loša izvorišta širom Vojvodine

U Vojvodini konkretno ima veliki broj izvorišta koja ne ispunjavaju uslove pravilnika o maksimalnom broju štetnih materija tako da je potrebno određenim procesima uticati na njih kako bi se poboljšao kvalitet vode.

– Radili smo veoma opsežna istraživanja na nekoliko lokaliteta koja bi trebalo da reše problem. Negde se to može postići samo dezinfekcijom, odnosno tretiranjem određenim supstancama, dok se negde moraju povući dodatne mere kombinovanjem starih i novih tehnologija. Ipak, analizama smo utvrdili da je za Vojvodinu, koja je bogata izvorištima, nekada najbezbolnije vući vodu boljeg kvaliteta sa obližnjih lokaliteta – objašnjava nam mlada naučnica.

Jelena Molnar Jazić

Naša mlada naučnica je rođena 1984. godine u Somboru i od malena je znala da će joj hemija biti saputnica zato što je i njen otac profesor hemije.

Autor je i koautor 22 rada objavljenih u prestižnim časopisima od međunarodnog značaja, kao i više od 50 radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim konferencijama. Član je stručnih asocijacija: International Water Association – IWA, Srpsko hemijsko društvo, Srpsko društvo za zaštitu voda.

Dobitnik je i nagrade Srpskog hemijskog društva za uspeh postignut tokom studiranja, kao i prve nagrade Fondacije Dr Milena Dalmacija i Renato Vuković za najbolje urađenu doktorsku disertaciju iz oblasti zaštite životne sredine.

PMF rasadnik talenata

U prilog tome da je PMF rasadnik mladih talenata ide i činjenica da je Dunavsku nagradu 2014. godine osvojila docentkinja Sonja Kaišarević sa Departmana za biologiju i ekologiju.

 

Izvor: Blic

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *