/ REGION / Švajcarci popustili: Možete da radite kod nas

Švajcarci popustili: Možete da radite kod nas

ubzrs on 09/05/2016 - 8:15 am in REGION
Rate this post

Zagreb — Švajcarska je postigla dogovor sa Evropskom unijom, prema kome će i hrvatski građani moći slobodno da rade u toj državi.

Na taj način je rešen spor do kog je došlo nakon što je zemlja objavila kako će za građane Hrvatske vrediti restrikcije za rad u Švajcarskoj, bez obzira na članstvo u EU.

Švajcarska vlada je popustila i objavila da će, ipak, hrvatske građane tretirati kao i sve ostale građane EU, a pravila su na snazi od 1. juna, javlja HRT.

Profesor Davor Pavuna koji već dugi niz godina živi u Švajcarskoj komentarisao je tu odluku. Veruje kako u ovom trenutku u Švajcarsku neće pohrliti veći broj Hrvata, budući da je na vratima turistička sezona koja je u Hrvatskoj vrlo atraktivna.

“Ne zaboravimo da se u Hrvatskoj puno manje radi. U Švajcarskoj je glavno “red, rad i disciplina”, radi se 44 sata nedeljno i sve je jako regulisano”, rekao je Pavuna.

“To je zemlja koja našem mediteranskom temperamenutu, a i ostacima boljševizma nije ugodna jer je vrlo tvrda. Ko uspe da se uklopi u sistem, njemu je prijatno. Od 100.000 Hrvata koji su u Švajcarskoj, vrlo su prosperitetni”, ističe on.

Pavuna dodaje i da u Švajcarskoj stvarno ima mesta od pomoćnika na žičarama ili u turizmu do fakulteta za mesto profesora.

Izvor: B92

Comments are disabled
Rate this article
Rate this post

Comments are closed.