/ Uncategorized / TOP LISTA: Evo ko može najviše da ZARADI preko omladinske zadruge

TOP LISTA: Evo ko može najviše da ZARADI preko omladinske zadruge

Andrijana Tomic on 01/11/2016 - 1:04 pm in Uncategorized
Rate this post

Mnogi studenti i mladi prve poslove traže preko omladinske zadruge. To su najčešće fizički poslovi, poput rada na građevini, čišćenja, selidbi i rada u magacinu, putujući – poput komercijaliste, akvizitera, ili raznosača pica, ali ima i kancelarijskih, poput istraživača u marketinškoj agenciji, referenata u HR agencijama, kao i promoterskih, pa čak i statiranja na filmu.

Kada govorimo o dugoročnom angažovanju (osam sati dnevno, pet dana u nedelji), u šest omladinskih zadruga koje posluju u Beogradu, sajt KlikDoPosla saznaje smo da su najplaćenija zanimanja viljuškarista, promoterka i pica majstor (250 dinara na sat), kao i vozač (do 230 dinara na sat). Oko 230 dinara na sat (40.000 dinara mesečno neto) plaćeni su i asistenti u klijent servisima. Oko 200 dinara na sat (1.600 dinara dnevno) zarađuju magacinski radnici, radnici za dežurstvo na štandovima, sekretari, radnici na sportskim manifestacijama, pekari, bravari, konobari i šankeri.

Ubedljivo najveću zaradu kratkoročno mogu da ostvare promoteri i promoterke, koji mogu da dobiju dnevnicu i do 3.500 dinara za četiri sata dnevno rada, ali takav angažman obično traje svega dan-dva.

Za najpopularnija i najplaćenija zanimanja na ovaj način pogledajte tabele na kraju teksta.

Od čega zavisi zarada?

Poslodavac je taj koji, prema rečima sagovornika iz omladinskih zadruga, najčešće diktira cenu rada, ali to nije baš uvek slučaj. Prema rečima Nikole Mijailovića, direktora zadruge „S servis“, cenu sata definišu poslodavci kao naručioci posla na osnovu „zahteva radne pozicije, tržišnih uslova i svojih budžeta“. U omladinskoj zadruzi „Bulevar“ kažu za KlikDoPosla da cenu definiše nekoliko elemenata.

– Uglavnom se o ceni odlučuje na osnovu odgovornosti koju zadrugar snosi, odnosno, težine posla i uslova u kojima se radi kada je reč o fizičkim poslovima. Veliku ulogu igraju i stručnost i predanost kandidata. Naime, svaki od poslova poseduje neku specifičnu karakteristiku samo za taj posao koja bitno određuje visinu cene radnog časa. Poslodavac, takođe, može odrediti cenu radnog časa – kažu za naš sajt u „Bulevaru“, zadruzi koja nudi 10 do 20 poslova dnevno za studente i mlade do 26 godina.

Cena sata zavisi i od, kako kažu u zadruzi „Danivizard“, dužine trajanja posla. Što je dužina trajanja posla kraća, to je cena sata veća.

– Bolje se plaćaju poslovi koji su kratkoročni, nego oni koji se obavljaju na mesec dana i duže. Primer su promotivne aktivnosti, gde promocija nekog proizvoda ili usluge traje dva dana, radi se po 4 sata  i dnevnica je od 2.000 do 3.500 – kažu u „Danivizardu“.

Slavica Despotović, direktorka omladinske zadruge „Grof“, kaže da je pored složenosti posla i uslova u kojima se obavlja posao, važan i stepen stručne spreme koja je potrebna za obavljanje određenog posla.

Međutim, desi se i da zadrugari koriguju cenu koju poslodavac ponudi, a smatraju je nedovoljnom.

Ukoliko je ponuda poslodavca fer i korektna biće uvažena, u suprotnom poslodavcu biva dostavljena ponuda koja je u okviru nekih korektnih vrednosti – objašnjavaju u „Bulevaru“.

Najpopularnija zanimanja i zarada na sat (sve zadruge)

Fizički poslovi 200 dinara na sat
Administrativni radnik 150-200 dinara na sat
Promoter 200-500 dinara na sat
Prodavac, maloprodaja 150-200 dinara na sat
Prodavac, brza hrana 150 dinara na sat
Pica majstor 250 dinara na sat
Radnik u kol centru 150-160 dinara na sat
Viljuškarista 170-250 dinara na sat
Pekar 200 dinara na sat
Vozač 140-230 dinara na sat
Redar na objektu, sportskoj priredbi 150-250 dinara na sat
Merchadizer 170-200 dinara na sat
Administrativni poslovi, rad na šalteru 135-200 dinara na sat
Konobar, šanker 120-200 dinara na sat
Sobar 120-190 dinara na sat
Referent za ljudske resurse 170 dinara na sat
Anketar 130-150 dinara na sat
Asistent u klijent servisu 250 dinara na sat
Deklarant robe 120-150 dinara na sat
Animator u igraonici 150 dinara na sat

Ovo su prosečne zarade, koje se razlikuju od zadruge do zadruge. Koliko su ova zanimanja plaćena u svakoj pojedinačnoj omladinskoj zadruzi, možete pročitati na sajtu KlikDoPosla.

 

 

Izvor:http://www.blic.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *