/ HRONIKA / Turskim poslodavcima za prekovremeni rad – prekršajne

Turskim poslodavcima za prekovremeni rad – prekršajne

ubzrs on 28/05/2018 - 7:17 am in HRONIKA
Rate this post

Inspekcija u “Kajzenu” u Smederevu zbog propusta u preraspodeli radnog vremena i isplate prekovremenog rada zaposlenima.

Inspekcija rada podneće prekršajne prijave protiv turske fabrike tekstila “Kajzen” u Smederevu zbog propusta u preraspodeli radnog vremena i isplate prekovremenog rada zaposlenima, potvrđeno je “Novostima” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Prekovremeni rad je trajao duže od 6 meseci i bio je raspoređen u dve kalendarske godine, a plaćen je jednokratno u aprilu 2018. za 2017. i 2018. – navedeno je u dopisu.

Kada je reč i zakonitosti otkaza za nekoliko zaposlenih posle jednodnevne obustave rada, sudeći po objašnjenju nadležnog ministarstva, zakon nije prekršen.

– Za dvoje zaposlenih poslodavac je pokrenuo postupak za otkaz ugovora o radu zbog snimanja i prikazivanja protesta na društvenim mrežama. Pokušao je da im uruči upozorenje i rešenje o udaljenju sa rada, što su zaposleni odbili. Postupak je u toku, a imajući u vidu rokove, a naročito činjenicu da svi zaposleni rade na određeno vreme do 31. 5. 2018. godine, ugovor o radu će im isteći pre nego što im rešenje o otkazu po ovom osnovu bude uručeno – objašnjeno je za naš list.

Kako još navode u Ministarstvu rada, za troje zaposlenih koji su zaključili sa poslodavcem sporazume o prestanku radnog odnosa, “inspektor ne utvrđuje da li je saglasnost postojala”.

Izvor: Novosti Online

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *