/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / UN poziva na smanjenje štetnih gasova da bi se izbegla ljudska tragedija

UN poziva na smanjenje štetnih gasova da bi se izbegla ljudska tragedija

ubzrs on 03/11/2016 - 1:27 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Svet mora hitno i radikalno da smanji emisije gasova s efektom staklene bašte koji su uzrok globalnog zagrevanja ako želi da izbegne “ljudsku tragediju”, upozorile su danas Ujedinjene nacije, dan uoči stupanja na snagu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Erik Solhajm, direktor Programa UN za životnu okolinu (UNEP) koji je objavio godišnji izveštaj o klimatskim promenama, rekao je da se već na konferenciji u Marekašu koja počinje u ponedeljak moraju preduzeti dodatne mere, preneo je Frans pres.

“Ako ne počnemo odmah da preduzimamo dodatne mere, već od konferencije u Marakešu (koja se otvara u ponedeljak) plakaćemo pred ljudskom tragedijom koja se mogla izbeći”, rekao je Solhajm.

UNEP je u tekstu naveo da svet nije ni blizu ostvarenja ambicioznih ciljeva o temperaturi usvojenih u istorijskom Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, preneo je Asošijetid pres.

Prema toj agenciji UN svet treba da smanji godišnje emisije gasova s efektom staklene bašte za dodatnih 12 do 14 milijardi metričkih tona do 2030. da bi imao šansu da ograniči globalno zagrevanje na dva stepena Celzijusa u odnosu period pre industrijske revolucije.

To je cilj ograničenja zagrevanja oko koga su se složile zemlje potpisnice Pariskog sporazuma koji stupa na snagu sutra, pošto su ga zemlje ratifikovale mnogo brže nego što se očekivalo.

Temperatura je već porasla oko jedan stepen Celzijusa perioda pre industrijske revolucije.

“Nauka pokazuje da treba da delujemo mnogo brže. Rastući broj klimatskih izbeglica pogođenih glađu, siromaštvom, bolešću i sukobima biće stalni podsetnik za našu nesposobnost da ostvarimo ono što smo obećali”, rekao je šef UNEP-a.

On je rekao da vlade treba da ulože dodatne napore već na UN konferenciji o klimi u Marakešu.

UNEP u izveštaju navodi da godišnje emisije ne smeju da pređu 42 milijardi tona ugljen-dioksida do 2030. da bi svet imao šansu da ispuni cilj o zagrevanju do dva stepena Celzijusa.

Čak i s obećanjima o smanjenju emisije štetnih gasova sadržanim u Pariskom sporazumu, emisije će dostići između 54 i 56 milijardi tona 2030. godine, što znači da je svet na putu da ima zagrevanje od 2,9 do 3,4 stepena Celzijusa, naveo je UNEP.

Izvor: RTV

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *