/ BALCanOSHnet / Unapređenje zdravlja i bezbednosti na radu

Unapređenje zdravlja i bezbednosti na radu

ubzrs on 02/11/2016 - 8:42 am in BALCanOSHnet, NOVOSTI
5 (100%) 1 vote

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije predstavilo je projekat “Povećanje kapaciteta i jačanje uloge regionalnih organizacija civilnog društva za poboljšanje uslova rada i dijaloga sa javnim institucijama finansiran od strane Evropske unije”.

Cilj ovog projekta je rad na unapređenju stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, poboljšanje uslova rada kao i jačanje civilnog društva.

Projekat bi trebalo da doprinese smanjenju broja slučajeva loše prakse i povećanju uloge organizacija civilnog društva.

Istaknuta je i važnost kontinualnih edukacija, obuka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Iako je većina zemalja koje nisu članice, usvojila zakone Evropske unije u ovoj oblasti, oni još uvek nisu adekvatno primenljivi.

Međunarodna organizacija rada informiše da svakog dana oko 6300 umre usled akcidenata na radu i bolesti u vezi sa radom.

U Srbiji su povrede na radnom mestu najčešće, zbog rada na crno i nestručne radne snage. U pitanju je, nepoštovanje elementarne procedure u obavljanju posla i organizacije rada.

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Makedonije, i 6 drugih organizacija civilnog društva balkanskog regiona, formirale su neformalnu mrežu bezbednosti i zdravlje na radu nazvanu Balkanoš.

Ova mreža omogućiće saradnju organizacija iz IPA regiona u zajedničkom naporu da se uslovi rada i stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu poboljša.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković.

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *