/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Veliki dan za zaštitu životne sredine u Srbiji

Veliki dan za zaštitu životne sredine u Srbiji

Andrijana Tomic on 30/05/2018 - 12:46 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Raška, svečano je obeležen danas je u selu Rvati, kraj Raške.

To je nastavak, ranije započetih, radova na unapređenju i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Raška. Svečanosti u Rvatima prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Sem Fabrici i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Njih je, u ime opštine Raška pozdravio i na pruženoj pomoći zahvalio Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška. Početak izgradnje jednog ovakvog postrojenja veliki je dan za zaštitu životne sredine, posebno vodotokova, u Srbiji jer od desetak postrojenja, nažalost, na prste jedne ruke mogu izbrojati ona koja normalno funkcionišu poput onih u Subotici, Somboru i Šapcu.

Ministar Goran Trivan je izjavio da  su poslovi na tretmanu otpadnih voda jedan od prioriteta delovanja Ministarstva zaštite životne sredine, po čijim procenama, u Srbiji u narednih deset godina treba uložiti  bezmalo pet milijardi evra za izgradnju 300 postrojenja za tretman otpadnih voda, jer se, trenutno tretira tek 8 odsto svih otpadnih voda. Radi se o sumi koju Srbija, svakako, nema za te namene pa je tim više pomoć i podrška Evropske unije za rešavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti značajnija. Ovo je posebno važno jer će se puštanjem ovog postrojenja u rad  popraviti kvalitet vode u Ibru a potom i u Zapadnoj Moravi, nizvodno od Kraljeva.

Projekat vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška realizuje se u saradnji sa delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, sa ciljem unapređenja javne vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Raška. Krajnji cilj ovog projekta je prikupljanje i tretiranje svih otpadnih voda u opštini Raška u novom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, u selu Rvati. Vrednost projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška je 6.258.931 evra, od čega je za radove izdvojeno 5.678.531 evra, a za tehničku pomoć: 580.400 evra.

Izvor:www.danas.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *