/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Voda u Beogradu: Ispravna je samo na izvoru Svete Petke

Voda u Beogradu: Ispravna je samo na izvoru Svete Petke

Andrijana Tomic on 13/09/2016 - 1:00 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Najdragocenija tečnost sa prestoničkih izvorišta štetna po zdravlje ljudi i ne bi trebalo da se koristi. Gradski zavod za javno zdravlje vrši stalne kontrole.  Pored činjenice da Beograd ima blago od 30 izvora vode, jedino mesto u gradu na kojem možete popiti čistu i ispravnu vodu jeste izvor Svete Petke na Kalemegdanu. Gradski zavod za javno zdravlje sve ostale izvore trenutno je proglasio neispravnim.

Kako objašnjava Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, najčešći problem jeste neodržavanje izvora, zatim problemi sa zemljištem i padavinama. Takođe, izvorska voda ne znači uvek da je voda pijaća.

 Beograđani kod izvora na Kalemegdanu

Neke od javnih česama su u nadležnosti lokalnih samouprava, druge kontroliše “Beogradski vodovod”… Slabo se održavaju objekti, kada dođe do neispravnosti mi smo tu da dijagnostikujemo problem i na tome se priča završava – kaže za “Novosti” Dušan Avramović.

Avramović objašnjava da na javnim česmama izvorske vode u Beogradu nema filtera, najdragocenija tečnost se ne dezinfikuje i ne prečišćava. Pored toga što su nalazi za pojedine izvore potvrdili mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost, ova voda je proglašena neispravnom zbog povišenog nivoa podzemnih voda i neustanovljene sanitarne zaštite. U 65 odsto slučajeva dolazi do poremećaja mikrobiološkog kvaliteta izvorišta. Korišćenjem neispravne vode za piće, Beograđani mogu da “zarade” stomačne, crevne tegobe kao i kožne infekcije, ali i neko virusno oboljenje.

“VODOVOD” RADI PO PROPISIMA

Javne česme koje se snabdevaju preko beogradskog vodovodnog sistema u potpunosti su ispravne za piće. Građani nesmetano sa njih mogu svakodnevno da koriste vodu.

 

 

Izvor:http://www.novosti.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *