/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Voda u Kikindi ponovo neispravna, čeka se izgradnja fabrike

Voda u Kikindi ponovo neispravna, čeka se izgradnja fabrike

ubzrs on 18/08/2016 - 7:16 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Voda za piće u Kikindi nije hiigijenski ispravna zbog povećane koncentracije amonijaka, arsena, bora i natrijuma, pokazali su rezultati analize Zavoda za javno zdravlje Kikinde, sprovedene u julu ove godine.

Od 80 testiranih uzoraka vode za piće u kikindskoj opštini nijedan ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti, navodi Zavod.

Problem koji građani Kikinde sa pijaćom vode imaju nije novina. To je, kako kažu u zavodu, bitka koju vode decenijama.

Doktorka Sanja Brusin Belosh iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde u izjavi Tanjugu kaže kako bi jedino pravo rešenje bila izgradnja fabrike vode koja bi rešila problem.

“Od kad je vodovoda u Kikindi, voda je takva, nama treba fabrika vode, kada bismo to imali, ona bi očistila sve te neispravnosti”, kaže Brusin Belosh.

Izgradnja fabrike planira se od devedesetih godina, a kako u gradskoj upravi kažu, poslednji projekat u okviru vladinog programa vodosnadbevanja i odvođenja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji, kojim je predviđeno rešavanje problema pijaće vode u pojedinim lokalnim samoupravama, ima veliki potencijal da uspe.

Program se odvija u okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom, finansira ga razvojna banka KfW a pod nadzorom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a tačan rok za njegovo izvršenje biće poznat krajem godine.

“Moja gruba procena je da završetak projekta možemo očekivati u naredne tri godine, ali to treba da se uzme sa rezervom”, kaže za Tanjug Nemanja Đukić, zamenik gradonačelnika Kikinde.

On dodaje da je završena faza 1 tog projekta koji podrazumeva ispitivanje i studiju izvodljivosti izgradnje fabrike vode.

“Sada smo u fazi 2 koja podrazumeva izradu projekta tehničke dokumentacije, raspisivanje tendera za izgradnju i naravno realizaciju projekta”, rekao je Đukić.

 

Izvor: Tanjug

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *