/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Zagađenje postaje veći problem od HIV-a i malarije

Zagađenje postaje veći problem od HIV-a i malarije

Andrijana Tomic on 01/11/2016 - 9:45 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Zagađenje ne škodi samo razvoju dečijih pluća, već može i da ošteti njihov mozak, a tako i njihovu budućnost. Nijedno društvo ne može sebi da priušti da ignoriše zagađenje vazduha.

Zagađenje je uzrok koji se može povezati sa smrću oko tri miliona ljudi godišnje, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (WHO), tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Loš kvalitet vazduha ubija oko 600.000 dece mlađe od pet godina, što je daleko više od toga koliko dece strada od malarije i HIV-a zajedno. Prema zvaničnim podacima, od 2008. do 2013. godine, nivo zagađenja vazduha u urbanim predelima uvećao se za osam procenata, iako je u nekim delovima došlo do poboljšanja.

Bolesti koje nastaju zagađenjem, posebno u siromašnim zemljama, problem su broj jedan, a zagađen vazduh utiče i na još nerođenu decu.

Zagađenje postaje veći problem od HIV-a i malarije

“Zagađenje ne škodi samo razvoju dečijih pluća, već može i da ošteti njihov mozak, a tako i njihovu budućnost. Nijedno društvo ne može sebi da priušti da ignoriše zagađenje vazduha”, kaže izvršni direktor UNICEF Entoni Lejk.

Oko dve milijarde dece žive u zemljama u kojima je visoka zagađenost vazduha, i uglavnom su to siromašnije zemlj: oko 620 miliona dece u Južnoj Aziji, 520 miliona u Africi i 450 miliona u Istočnoj Aziji i na Pacifiku. Prema polednjoj mapi Svetske zdravstvene organizacije, skoro da nema mesta koje nije pogođeno zagađenjem. Prema tim podacima, oko 92 odsto svetske populacije živi u mestima u kojima je kvalitet vazduha ispod zadovoljavajućeg.

Zagađenje vazduha je pitanje javnog zdravlja jer može da ošteti pluća, srce, čak i mozak, i izazove prevremenu smrt, kaže dr Marija Neira, direktor organizacije za javno zdravlje pri Ministarstvu zdravlja SAD. Zagađenje može da izazove astmu, kardiovaskularne i respiratorne bolesti. Od svih smrti zbog zagađenja, oko devedeset odsto događa se upravo u siromašnim zemljama, pre svega u Jugoistočnoj Aziji i regiji Zapadnog Pacifika. Ugroženi su i veliki svetski gradovi, tvrdi WHO.

Od 7. do 18. novembra u Marakešu će biti održana konferencija UN o klimatskim promenama.

Izvor: www.pressonline.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *