/ NOVOSTI / Zašto Amerikanci ne idu na bolovanje? “Ako nisi na samrti, doći ćeš na posao”

Zašto Amerikanci ne idu na bolovanje? “Ako nisi na samrti, doći ćeš na posao”

Andrijana Tomic on 15/09/2016 - 1:11 pm in NOVOSTI
Rate this post

Hilari Klinton neće biti jedina Amerikanka koja je ove nedelje otišla na posao bolesna, umesto da je ostala kod kuće. Uprkos dijagnostifikovanoj upali pluća, kandidatkinja demokrata uradila je upravo ono što milioni Amerikanaca čine svakog dana – ignorisala je sve simptome i odlučno odradila radni dan. Zbog čega se oni tako ponašaju?

Nikome nije dozvoljeno da bude bolestan. Bolest je slabost – kaže Lea En De Rigne, vanredna profesorka socijalnog rada na Univerzitetu Florida Atlantik. De Rigne napominje da je u samoj srži Amerikanaca ideja dobrog i marljivog radnika. A nije da i imaju izbora. Naime, radnicima u SAD-u zakon ne garantuje plaćeno bolovanje.

Kvalifikovanim radnicima dozvoljeno je da uzmu do 12 nedelja za bolest ili rođenje deteta bez straha da će ostati bez posla – i mnoge kompanije će omogućiti svom osoblju nekoliko dana bolovanja kao deo paketa beneficija zaposlenog.

Ali pravilo je jednostavno – ako se ne pojaviš na poslu, nećeš dobiti plaćen taj dan, što je kobno za milione inače slabo plaćenih radnika.

Evropa: Rigorozniji Britanci i darežljivi Holanđani

Za razliku od SAD, u Holandiji su ipak vrlo darežljivi što se tiče plaćanja bolovanja. Tamo radnici mogu biti odsutni do dve godine i primaju 70 odsto plate čitav period, prema istraživanju koje je provela agencija “Glassdoor” u februaru.

U Evropi je po tom pitanju najrigoroznija Velika Britanija, gde radnicima isplaćuju oko 88 funti nedeljno punih 28 nedelja.

U Nemačkoj radnici mogu biti odsutni do godinu i po dana, s tim što 100 odsto plate primaju prvih šest nedelja, a kasnije zarada pada na 70 odsto od cele plate. U Norveškoj i Danskoj 100 odsto plate radnici na bolovanju primaju do godinu dana.

U Švedskoj, Španiji, Belgiji i Austriji radnici mogu biti odsutni do godinu dana, a tokom tog perioda dobijaće od 50 do 100 odsto plate. Francuska pak nudi 50 odsto plate pola godine.

U Švajcarskoj zakon o radu propisuje da poslodavac mora da nastavi da plaća radnike koji su na bolovanju najmanje tri nedelje. U Irskoj, bolovanje zavisi od svakog pojedinačnog ugovora radnika i poslodavca.

Ako je važan klijent, doći ćeš četvoronoške

U SAD-u je gotovo četvrtina ljudi dobila otkaz ili im je time prećeno zbog vremena koje su proveli bolesni ili brinući se za bolesnog člana porodice.

Situacija je posebno teška za žene koje brinu za svoju malu decu ukoliko se razbole, kao i za stare roditelje – govori De Rigne, čije istraživanje sugeriše da neke porodice potroše više novca na medicinske račune, jer odgađaju lečenje umesto da odmiruju.

No, čak i kad imaju mogućnost da uzmu bolovanje, mnogi Amerikanci to ne čine. Nikolas Seberger, 30-godišnji izvršni direktor prodaje iz Vašingtona.

To je nepisano pravilo. Tvoj šef ti neće reći da moraš da ostaneš duže, ali ako ćeš tačno u 17 sati otići sa posla nećeš dugo da potraješ. Ako se radi o nekom velikom klijentu ili seminaru, ukoliko nisi na samrti, ideš na posao tog dana – zaključuje.

U Hrvatskoj naknada za bolovanje temelji se na prosečnoj neto plati u razdoblju od šest meseci koji prethodi mesecu u kojem je radnik bio bolestan. Naknada za bolovanje iznosi 100% od osnovice za naknadu plate ako je bolest posledica rata, nege obolelog deteta mlađeg od tri godine života, zbog transplantacije živog tkiva i organa, u slučaju medicinske izolacije i komplikacija tokom trudnoće. U svim drugim slučajevima naknada za bolovanje iznosi 70 % od osnovice za naknadu plate.

Naknada za bolovanje isplaćuje se u celosti do oporavka ili do godine i po dana, zavisno šta nastupi ranije. Nakon tog razdoblja naknada se smanjuje za 50 %. Međutim, nema smanjenja naknade za određene teške bolesti.

U slučaju nege članova uže porodice, trajanje nakade za bolovanje varira od 40 do 60 dana (zavisno o dobi deteta).

 

 

 

Izvor:  www.blic.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *