/ GLAVNA TEMA / Zbog sive zone naša zemlja gubi osam miliona evra

Zbog sive zone naša zemlja gubi osam miliona evra

ubzrs on 20/02/2018 - 7:25 am in GLAVNA TEMA
Rate this post

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je na današnjem predstavljanju nacionalne kampanje “Reci ne radu na crno”.

Siva ekonomija u Srbiji čini nešto manje od 30 odsto BDP-a države, a dnevno zbog “sive zone” naša zemlja gubi osam miliona evra, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je rekao da je i zbog toga cilj kampanje da se doprinese onome što je, kaže, započeto još 2014. godine, a to je kako je rekao, strateški cilj države – borba države protiv sive ekonomije.

Oni poslodavci koji rade legalno su svesni šta gube, ali radnici nisu i zato treba da ih edukujemo. Masa naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, nemaju prava na kredit.

Radiće se veći broj vanrednih inspekcija, 365 dana 24 sata, jer dosadašnja praksa da se dva dana unapred najavi inspekcija nije logična, ocenjeno je na konferenciji.

– Rad na crno je nešto sto je svakako prisutno, to svi znamo, ali smo voljni da svi zajedničkim snagama suzbijemo. U toku kampanje ćemo edukovati građane, radnike, jer ovde ne gubi samo država vec gube radnici – rekao je Đorđević.

Rad “na crno”, objašnjava on, stvara nelojalnu konkurenciju a kako ocenjuje, suzbijanjem rada na crno nasa drzava se stavila rame uz rame sa razvijenim evropskim zemljama.

Đorđević kaže da se u prethodnom periodu izmenilo niz zakona i podžakonskih akata i ističe da će se ove godine doneti između ostalih i zakon o sezonskim poslovima.

Takođe, ministar je najavio da je spreman informator za radnike koji odlaze u inostranstvo a koji sadrži sve informacije o načinu na koji se može legalno raditi u inostranstvu.

V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da očekuje da se inspekcija u narednom periodu bolje tehnički opremi i naveo da teritoriju Srbije pokriva 260 inspektora rada.

– Ovaj projekat treba da da bolju sliku o tome šta radi inspekcija, jer ono što radi inspekcija je za opštze dobro države i radnika – kaže Đurović.

 Kako je naveo u 2017. godini inspekcija je izvršila 53.424 inspekcijskih nadžora, 22.411 lica je radilo na crno, što je za 2.939 više negu u 2016. godini.

– To je procentualno više 15 odsto u odnosu na 2016. godinu a 37 odsto više nego što je bilo u 2015. godini – kaže Đurović.

 – Ako se uporede podaci kod lica koja rade na crno i kasnije zakonska obaveza da oni zasnuju stalni radni odnos tu su podaci još evidentniji, tako da je u protekloj godini od ukupnog broja zatečenih lica na crno njih 21.171 lice zasnovalo stalni radni odnos – kaže on.

U odnosu na prethodnu godinu 2016. godinu to je 20 odsto više, a u odnosu na 2015. godinu 73 odsto više. Inspektori rada su u prethodnoj godini otkrili 769 neregistrovanih subjekata i kod njih zatekli 1183 radnika na crno.

Crna statistika kaže da je prošle godine zbog povreda na radu 39 je bilo sa smrtnim ishodom a čak njih 30 odsto su bili nelegalno na poslovima.

-Poslodavcima su izrečene kazne u toku 2017. godini od 231.584.100 dinara – napominje Đurović.

Izvor: pink.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *